József Nagy: Pod Gabčíkovom nemôže byť prietrž hrádze!

06.06.2013 Bratislava

József Nagy a Gabriel Csicsai, poslanci NR SR za Most-Híd v stredu zmonitorovali situáciu so starostami obcí Medzičilizia, ktoré sú ohrozované povodňou. Poslanci ponúkli svoju pomoc pri protipovodňových prácach.

Podľa poslancov sú samosprávy pripravené, všade zriadili krízový štáb, majú zoznam dobrovoľníkov, pripravené je veľké množstvo piesku a vriec pre prípad potreby.

József Nagy vyhlásil, že obyvatelia sa nemusia obávať, prietrž hrádze nehrozí. Po rekordnej povodni v roku 2002 sa preukázali nedostatky hrádze a odvtedy už ochranný systém posilnili. So starostom obce Čilizská Radvaň, Istvánom Csikászom spoločne skontrolovali korunu hrádze, keď sa dalo počítať ešte s jeden a pol metrovou rezervou. Starosta dúfa, že sa situácia z roku 2002 nezopakuje, vtedy totiž voda presakovala cez hrádzu ako cez sito.

V Medveďove zasadal krízový štáb za účasti poslancov Mosta-Híd. Starosta László Morva zriadil 24 hodinovú pohotovosť, počas ktorej budú pomáhať dobrovoľníci a pracovníci obecného úradu. V obci Kľúčovec spolu so starostom Tiborom Bothom skontrolovali čerpaciu stanicu Slovenského vodohospodárskeho podniku, odčerpávanie prebieha v poriadku. Telefonicky kontaktovali starostu obce Sap Imricha Bartala, informovali sa o stave vody a ubezpečili ho o nezištnej pomoci miestnych podnikateľov.

Vo štvrtok ráno sa poslanec NR SR, Arpád Érsek, vybral na kontrolu do obcí Dobrohošť, Vojka a Bodíky.

„Presakovanie je najnebezpečnejšie, pretože spôsobuje prietrž hrádze. Ako prevenciu preto od vodného diela Gabčíkovo v smere toku rieky vykonali fóliovanie hrádze. Ale aj po kulminácii treba zostať v pozore až kým sa Dunaj nevráti do pôvodného koryta,” – povedal Nagy, ktorý bol ako minister životného prostredia veliteľom protipovodňového krízového štábu.

Vodohospodári od roku 2002 postavili podzemné „hrádze”, aby zabránili výronu vody. Na vnútornej strane hrádze do hĺbky 20-25 metrov bola vytvorená betónová stena. „Výrony vody môžu nastať až do vzdialenosti 100 metrov od Dunaja a na dlhú dobu zatopiť pozemky, cesty a pôdu, čim spôsobia veľké škody v poľnohospodárstve,” – upozornil Gabriel Csicsai, bývalý štátny tajomník rezortu poľnohospodárstva.


József Nagy ubezpečil starostov, že kvôli očakávanej invázii komárov bude iniciovať preventívne opatrenia u ministra životného prostredia, Petra Žigu a u generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku. Na stretnutí sa zúčastnil aj Nasir Jalili, profesor Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý je odborníkom na problémy s komármi.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región